Reisupdate #12: Wipwappen .

geplaatst in: Reisupdate | 3

Reisupdate #12: Wipwappen.

De een na laatste dag (we zijn de tel inmiddels kwijt)
Wij, Sarie en Ruben, hebben het enorme privilege dat we voor de tweede keer een blog mogen schrijven. Vandaag was weer, zoals gewoonlijk, een geweldige dag in het mooie Malawi! De tijd vliegt en we willen nog lang niet naar huis. De afrondende fase is inmiddels aangebroken wat betreft de bouwprojecten.
Voor André en Robbin begon de dag vandaag erg vroeg. Om 6:15 uur waren zij al aan het werk voor de elektra. Velen van ons waren toen nog diep in slaap. Dus flink wat respect voor hen! Er zijn daardoor wel veel vordering gemaakt vandaag. Alle draadjes zijn aan elkaar geknoopt (sorry André voor deze slechte verwoording) en de dozen zijn gesloten. Het is nu wachten op de grondkabel en de lampen die morgen binnenkomen, ook al zouden ze eerst zondag al binnenkomen… De ventilatoren zijn vandaag ook al in elkaar gezet, wat best wel een prestatie is, omdat de handleiding in het Chinees was. Gelukkig spreekt André vloeiend Chinees waardoor dit voor hem geen probleem was.
De stoeltjes zijn inmiddels bijna allemaal klaar. De laatste likken verf worden aangebracht en de plankjes worden door ChefStoel Sarie gemonteerd. Ook worden aan de onderkant van de stoelen al onze namen geschreven, als leuke verrassing voor de kinderen van de school.
Ruben en Harry zijn vandaag druk bezig geweest met het renoveren van de speeltuin. Eerder was er al een parcours van banden geplaatst, genaamd de rups. Vandaag is gewerkt aan de glijbaan, de schommel, een basket in de kleuren van de Nederlandse vlag (met dank aan Lennard en Stefan), een heus duikelrek en is er gewerkt aan twee wipwappen, waarvan er een al helemaal af is. Deze professionele wip is gemaakt van een zeer sterk houtconstructie.
Hout is in Malawi redelijk moeilijk te vinden, dus kwam Jurriaan (van Haaren) met het ingenieuze idee om een elektriciteitspaal, die niet in gebruik leek, om te zagen. Deze prachtige paal van zo’n 6 meter hoog stond op het terrein van de school. Uiteraard hebben we voor beide wipwappen een mooie sterke paal nodig, dus verderop, net buiten het terrein van de school, stond nog een paal te schitteren die we ook wel om zouden kunnen hakken. “Als je het snel doet, kan dat best.” Aldus Jurriaan. En zo geschiedde. Harry pakte zijn prachtige handzaag en ging als een malle tekeer met een groot kinderlijk publiek. Daarna gauw de paal naar binnen gehaald en vol trots de wip afgemaakt. Toen bleek dat er iemand bij de lasser had geklaagd omdat we de paal om hadden gehakt. Deze palen waren net geplaatst en waren nog niet verbonden met stroomdraden. Vandaar dat ze niet in gebruik leken… Dit vonden de Malawianen minder leuk. Maar wij hebben er om kunnen lachen en een leuk verhaal om in de blog te zetten 🙂
Ondertussen is voor het opvanghuisje voor ons geen werk meer te doen. Vandaag zijn de lokale bouwvakkers bezig geweest met het dak en dit komt morgen af! We hebben dus in 8 bouwdagen een heel huisje neer kunnen zetten! We zijn dan ook super blij met het resultaat.
Dan blijft alleen nog het lerarenhuis over. Doordat de fundering helemaal af was konden we vandaag eindelijk metselen. Binnen no-time is er vandaag al iets te zien wat lijkt op een huisje! De eerste lagen van de buitenmuren zijn vandaag gemetseld. Vandaag is de beerput afgemaakt door Bert en Jurrian. Deze is ondertussen zo diep (2,5 meter!) dat ze eruit gered moesten worden met behulp van een ladder. Ook is de fundering voor de keuken zo goed als af, dus kunnen de Malawianen straks alles afmaken als wij weer terug zijn bij jullie in het mooie Nederland. Ook is er vandaag een muurtje gemetseld en gestuct, waar we morgen ‘Malawigroep2019 ‘ op gaan zetten als aandenken voor het dorp. Ook willen we nog even speciale aandacht voor Bert, die het voor elkaar kreeg om samen met Malawiaanse kinderen ‘ik voel me zo verdomd alleen’ te zingen. Ze konden het woord voor woord meezingen!
Ook heeft er vandaag een groepje weer boodschappen gedaan en spullen voor de bouw gehaald. Hier waren ze ongeveer de hele dag mee bezig. Mede omdat het goed voornemen om erg vroeg te vertrekken, niet is uitgekomen. En er anderhalf uur later dan gepland nog steeds gepraat werd over welke tafelkleden we moesten halen. Erben vertelt zojuist dat ze ongeveer elke plek in Mangochi hebben gezien, zo goed hadden ze de route bepaald. Het kwam uiteindelijk allemaal goed en ze leefden nog lang en gelukkig.
De dag werd wederom afgesloten in het zwembad. Na het watervolleybal was het vandaag tijd voor een nieuwe sport: waterpolo! Wat zijn we toch een sportieve groep met z’n allen.
Dan is nu het punt aangebroken voor speciale vermeldingen:
• Sam heeft vandaag de slippers van Bert aan zijn voeten vastgemaakt met ducttape. Het zag er zo geïmproviseerd uit, dat hij op een gegeven moment zelfs werd uitgelachen door een Malawiaan.
• Er zat apenpoep op de tent van Idelette, Carla en Fokelien. Het lijkt bijzonder veel mensenpoep, dit zorgde voor de nodige verwarring.
• Widmiange kreeg vandaag een schildpad aangeboden van een Malawiaan. Eerder deze week kreeg ze een visje. Het bleek te gaan om een bedreigde schildpad, dus deze werd teruggebracht naar het meer. Wat deze geschenken allemaal betekenen is ons een groot raadsel. Zij heeft vandaag ook laten zien dat ze net als de Malawiaanse vrouwen met een fles water op haar hoofd kan lopen.
• Karlien is blij dat al haar gekke verhalen niet in de blog komen. Gelukkig is de rode wijn weer te bestellen bij de bar. Dus Karlien is blij.
• “Coco pinda” aldus Bart Jonker. Dit is een nieuw drankje dat Bart wilde bestellen, na de Fanta Ananas (ènènès). Deze Coco Pinda moest natuurlijk de Cocopina zijn.
• Bert heeft zijn haar in laten vlechten door Anne, omdat ze dit graag wilde.
• Ruben schrok van de slang tussen de bananen. Het was een nepslang. Om wraak te nemen, hebben Ruben en Jurrian de slang in Maaikes slaapzak gedaan. Op het moment van schrijven weet Maaike dat nog niet. “Hopelijk schrikt ze heel erg” aldus Ruben.
• Fokelien en Idelette kunnen net zo snel metselen als de turbometselaars uit Malawi, als het niet sneller is. Ze hadden niet eens troffels in gebruik, maar ze metselden gewoon met hun handen.
• Harry beleeft avonturen in de bar in Athene. Vraag hem hier maar zelf naar.
• Maresa heeft bier gemaakt van mierenbakstenen?? Dit snapt niemand, dus vraag dit later maar.
• Eva schrok midden in de nacht wakker door een onbekend beest dat door het grondzeil heen wilde komen. Eva heeft om haar angst te delen, Sarah wakker gemaakt, omdat ze op dat moment alleen in de cabine was. Tot op heden weet niemand wat voor dier het was.
• Karlien, Erben en Arno zijn geluizenpluisd door de kinderen.
• Harry heeft gucci slippers, made in Malawi. Niemand wist dat dit überhaupt bestond…
• Karlien wil wederom dat we stoppen met schrijven. Ze roept kreten als ‘duurt lang, duurt lang’. Tot morgen lieve bloglezers. We gaan vroeg slapen, want morgen hebben we bonte avond. Karlien heeft er zin in en moet nog oefenen met Bert!

Slaap zacht en groeten van Sarie en Ruben en alle hulpjes van deze blog.


Geplaatst door Malawigroep 2019 op Maandag 29 juli 2019

3 Responses

  1. Irene

    Morgen alweer de laatste werkdag… tis wat! Maar wat een werk hebben jullie verzet en wat een plezier ook zo met elkaar! Leuke update weer vandaag! 😀

  2. Joop en Nel de Zoete

    Met groot plezier lezen we de leuke verslagen. De humor is groot. We beseffen goed dat het niet zomaar een vakantietrip is. Er wordt flink gewerkt. Trots zijn we ook dat onze oudste kleinzoon deel uit maakt van deze prachtige groep.
    Vrouwen, mannen, meiden en jongens, we hebben diep respect voor jullie. Mensen die belangeloos vrije tijd beschikbaar stellen om voor de medemens ver weg iets te betekenen. Bravo!!!!!