Reisupdate #8: Het Oranjefeest.

geplaatst in: Reisupdate | 3

Reisupdate #8: Het Oranjefeest.

Goed, waar zullen we mee beginnen… er is zo veel gebeurd vandaag. Het was een vreemde ochtend. Zoals elke morgen was er om 7:00 ontbijt (dit schreef ik, Arno, eerst als ondbijt en dat kreeg ik de rest van het schrijven van de blog te horen). Echter zijn er ook een aantal ongebruikelijke dingen gebeurd. Elke ochtend maken mensen een ochtendwandeling over het strand of ze nemen een frisse duik, deze keer was Bert wel erg enthousiast en sprong hij met telefoon en al het water in. Deze is nu nog steeds kaduuk (20:00). Ook voor Sarie was het een vreemde ochtend. Zij werd wakker met een briefje naast haar kussen… Geheime aanbidder misschien…? Nee hoor, ze was het zelf. Het briefje was ook niet voor haarzelf, maar voor Eva. Tot nu toe lijkt het niet zo heel gek maar als we erbij vertellen dat Sarie dit briefje heeft geschreven terwijl zij sliep, wordt het een heel ander verhaal. We citeren:

“Hoi Eef,
Ik heb de wekker gezet en
ik ga niet zwemmen morgen.”

En wat dit verhaal nog iets komischer maakt is dat Sarie überhaupt niet zwemt ’s ochtends, maar dit bericht moest ze eigenlijk doorgeven namens Linda.

Maar goed verder met de dag. Na het ontbijt gingen de Malawigangers naar de projecten waar ze waren ingepland. Dit was echter van korte duur omdat ze om half 10 alweer terug werden geroepen om zich klaar te maken voor het oranjefeest op de school. Voor dit feest is iedereen die ingepland was op kinderwerk al vanaf 8:30 bezig geweest om alles op de school voor te bereiden. Het voorbereiden bestond uit: voorbeelden van de knutselwerkjes maken, sportactiviteiten voorbereiden en elkaar versieren met oranje spullen. Om 10 uur begon het feest en dit duurde tot ongeveer 12 uur. Maar in de tussentijd is er een hoop gebeurd. We hebben verschillende Hollandse spelletjes gedaan en Hollandse molentjes en tulpen geknutseld. De kinderen waren door het dolle heen en zo ook de deelnemers van de Malawigroep na het uitdelen van toetertjes aan het eind van het feest. Ook hebben wij als groep genoten van een mooi kinderkoor bestaande uit alle kinderen van de school, die het
Malawiaanse volkslied zongen nadat wij het Wilhelmus hebben laten klinken.

Na deze hectische (dit schreef ik wél in één keer goed tot verbazing van beide dames) ochtend was iedereen blij dat we lekker rustig konden eten. Na het eten gingen we weer aan de slag en ik (Arno) ging naar huisje twee (het huisje voor de vrouw met weeskinderen). Hier was zoals altijd onze vriend in het oranje (een local) bezig met de rol van bouwopzichter. Deze kerel staat alom bekend als een vrij chagrijnige en norse vent. Als hij namelijk iets van ons wil zegt hij bijvoorbeeld: cement, cement, cement of brick, brick, brick (dit alles moet gelezen met een Malawiaans Engels accent). Hierdoor heeft hij de bijnaam ‘BrickCement’ gekregen. Widmiange heeft vandaag proberen uit te leggen dat het best aardig is om ‘please’ achter een vraag te zeggen. Dit is overigens niet echt gelukt, want aan het eind van de dag zei hij nog steeds cement, cement, cement of brick, brick, brick. Al maakte hij met het opruimen wel een aantal grappige grapjes. Tussendoor kwamen er een aantal metselaars van huisje één langs. We (Widmiange, Bert, Maresa en ik, Arno) zijn toen ook langs de vrouw geweest, voor wie we het huisje bouwen. De vrouw sprak helaas geen Engels, maar gelukkig hadden we Frank (voorganger van de lokale kerk) bij ons om te vertalen. De vrouw bleek naar ieders verbazing 79 jaar oud te zijn. Naar verwachting zullen we morgen klaar zijn met dit huis, wat erg snel is, omdat we in een week tijd een huis hebben neergezet. Huisje één schiet ook al aardig op, want het grootste gedeelte van het fundament ligt er inmiddels in. Ook bij de stoeltjes en elektra is er flink doorgewerkt.

Toen iedereen klaar was met zijn of haar projecten, ging iedereen weer terug naar het resort. Hier heeft iedereen zich weer opgefrist door een koude douche, frisse duik in het zwembad of door het drinken van een lekker drankje. In het zwembad werd er ook weer gewatervolleybald, zoals de afgelopen dagen.

Linda moet nu heel, heel, heel nodig plassen dus moeten we even snel afronden.

Oh ja, voordat wet het vergeten te zeggen wij als tafelgenoten tijdens het avondeten gingen helemaal stuk omdat Bart een FANTAstische fanta enenes heeft besteld. Dit wilden we nog even melden.

Bedankt voor het lezen van deze blog van deze geweldige dag.

Lieve groet,

Linda, Sarie en Arno


3 Responses

  1. Irene

    Wat een mooie verhalen weer! 😀 Leuk, zo’n feest!🎉🎈

  2. Wilma

    Leuk zo’n oranje feestje. Ziet er top uit!

  3. Sietske

    We genieten alle dagen van jullie mooie, gezellige, hardwerkende belevenissen. Fijn dat het bouwen zo voorspoedig gaat, en dat jullie het goed hebben met elkaar. Hoop dat de oudere meisjes zich ook een beetje gedragen… horen we weinig over😜. Dikke kus voor jullie allemaal!